Nieuwsbrief De Boschhoeve april 2017

NB17-04-1

Open Voorjaarsweekenden
Ook dit jaar houden we weer onze Open Voorjaarsweekenden in de maand april. Zelf genieten we altijd enorm van alle voorjaarsbollen en vroeg bloeiende vaste planten in de tuin en we hopen dat anderen dat ook zo beleven.

Vooral ons schaduwlaantje en het grasveld in de boomgaard staan op dit moment in volle bloei en zijn een plaatje om te zien. Zachtgele primula’s, gecombineerd met blauwe sterhyacintjes en roze helmbloemen en hondstanden, overheersen in het laatje.
In de boomgaard was het eerst wit en roze van de sneeuwklokjes en boerenkrokussen en nu is het geel van de kleine narcissen. Blauwe anemoontjes en gele bosanemonen verschijnen her en der, evenals de fraai geblokte kievietsbloemen.
In het grote grasveld zijn ter afwisseling nog banen gemaakt met sneeuwklokjes en witte en zachtgele narcissen.
Hopelijk biedt onze aanplant mensen inspiratie voor hun eigen tuin. Een groot aantal van de genoemde voorjaarsbollen zijn nog volop te koop op de kwekerij, evenals het zachtgele primulaatje en andere vroeg bloeiende vaste planten.
In het weekend is de tuin zaterdags van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag van 11.00 tot 17.00 uur geopend. Let op: 2e Paasdag geopend i.p.v. 1e Paasdag. De toegang is gratis.

In de grote schuur zijn de brocante hoeken van de Engelse Serre van Tineke van der Maas en Bric&Brac van Ria Roosenboom weer geheel opnieuw ingericht. Ook onze eigen vondsten uit Frankrijk en Nederland hebben een plaatsje gekregen.

En natuurlijk is de theeschenkerij ook geopend voor een vers kopje koffie of thee.

NB17-04-2

Lentemarkt
April is voor velen de maand om de tuin weer netjes op orde te krijgen, weg met het oude blad en de verdorde stelen. Je ziet nu ook goed de kale plekken in de border, je mist misschien wat kleur van bloeiende voorjaarsbollen en je krijgt zin in kleurrijke potten en verse kruiden op het terras.

Kom dan voor inspiratie en ideeën naar de Lentemarkt op 22 april op De Boschhoeve!
Op deze voorjaarsmarkt zijn kwekers met tuincyclamen, heemplanten, bessenstruiken en aardbeienplanten, zomerbloeiende bollen en knollen. Nieuw is kwekerij ‘Lewisia en Rhodohypoxis World’ met (zeldzame) alpine- en rotsplanten.
Agrarische bedrijven van Vereniging ‘Toer de Boer op’ presenteren hun ambachtelijke bereide lekkernijen.
De kwekerij staat vol fris uitgelopen planten, de grote collectie pioenen en bosanemonen zien er op dit moment prachtig uit.
Denk bij voorjaarsbollen ook eens aan het zomerklokje (Leucojum aestivum ‘Gravety Giant’). Een hoge Leucojum, met meerdere witte bloeien per stengel. Deze bloeit in april en mei en groeit makkelijker dan het lenteklokje. Prima te gebruiken voor vroege bloei in de border, gewoon tussen de vaste planten. Ook bollen van de Camassia (in blauw of wit) zijn op deze manier toe te passen.
Natuurlijk hebben we in de theeschenkerij weer koffie en thee, met heerlijke taart, tulband, broodjes, soep en quiches. Iedereen is van harte welkom op de Lentemarkt op zaterdag 22 april. De toegang is geheel vrij.

Vier keer groen in Renkum
Sinds kort delen we een nieuwe folder met deze titel uit op de kwekerij. Vier groene bedrijven uit de gemeente Renkum staan hierin vermeld.
De Ommuurde tuin uit Renkum (een biologisch tuinbouwbedrijf), de Tuinen van Mergen Metz (met o.a. Eetbare siertuin en Herboristentuin), het Renkums Beekdal (een fraai natuurgebied met informatiecentrum) en De Boschhoeve(kwekerij en open tuinen) hebben hun activiteiten zo goed mogelijk op elkaar afgestemd. Waardoor het mogelijk is om een bezoek aan de een te combineren met een bezoek aan een van de drie anderen. Wellicht een idee voor tuinclubs, Groei&Bloei afdelingen of een familiedag!?

28 maart 2017
Anke Pols

Saffraan krokus ofwel Crocus sativus

Half februari zijn Dineke en ik met een aanhanger vol bloeiende sneeuwklokjes en andere voorjaarsbollen, waaronder twee kisten Saffraankrokussen, afgereisd naar de Sneeuwklokjesdagen in Nettetal in Duitsland. Wat ons beide opviel was dat deze saffraankrokussen behoorlijk populair waren bij onze oosterburen.

Saffraankrokussen zijn bijzondere krokussen. Ze bloeien niet, zoals de gewone krokussen, in de lente, maar in de herfst.
Saffraan is koning van de specerijen en een van de oudste in de wereld,  meer dan 3000  jaar geleden werd het al gebruikt.

blog safraan1

De meeste saffraan wordt in de keuken gebruikt als specerij om zijn karakteristieke smaak. Ikzelf gebruik de saffraan in mijn recepten die met rijst worden gemaakt, het aroma van de saffraan neigt naar dat van honing en bovendien geeft saffraan een heldere geeloranje kleur aan de producten.

blog safraan2

Maar daarnaast vind ik de bloemen die opkomen in de herfst een spectaculair gezicht in mijn tuin en een mooi afscheid van het herfstseizoen, om ons vervolgens  voor te bereiden op de lange winter-maanden.

blog safraan3

Op De Boschhoeve bloeien deze prachtige krokussen in oktober en november. Op dit moment is het loof nog zichtbaar in de potjes en zijn ze op de kwekerij te verkrijgen voor de liefhebbers!
Plant ze vooral op een zonnige standplaats in goed doorlatende grond. Wellicht kun je dan in de toekomst saffraan uit eigen tuin oogsten.

Marjo Krijnen
Vrijwilliger op De Boschhoeve

Adonis amurensis

Adonis, een figuur uit de Griekse mythologie, was een bijzonder knappe jongen. De plant die zijn naam draagt is eveneens een schoonheid.
Het geslacht Adonis behoort tot de Ranunculaceae. Adonis amurensis heeft de vrolijke gele bloemen die we van veel Ranonkelachtigen kennen, bijvoorbeeld boterbloem, speenkruid en winteraconiet.
Net als die winteraconiet bloeit Adonis amurensis in het vroege voorjaar, februari-maart. Die vroege bloeiperiode maakt dat hij prachtig te combineren is met sneeuwklokjes.
Het is geen bol- of knolgewas maar een ‘gewone’ vaste plant. Hij wordt hoger dan het bescheiden winteraconietje, hij haalt de 20 cm wel. Het is geen snelle groeier, maar hij is wel goed winterhard. Een aanwinst voor de wintertuin!

Adonis amurensis

Nieuwsbrief De Boschhoeve januari 2017

Nieuwsbrief 1-1

De afgelopen maanden hebben we bepaald niet stil gezeten. Er zijn natuurlijk altijd de normale werkzaamheden als het schoonmaken en eventueel opnieuw oppotten van de voorraad vaste planten en het (wekenlang!) verwijderen van al het eikenblad uit de tuin, zodat er mest over de borders uitgestrooid kan worden.
In deze (toch nog) onverwacht koude periode kwam daar het heen en weer sjouwen en afdekken van de kisten met opgepotte bollen nog eens bij. In de tunnelkas, uit de tunnelkas, in de regen, weer in de tunnelkas, twee lagen vliesdoek erover, toen zelfs drie lagen vliesdoek erover. Een tijdrovende klus erbij dus. Hopelijk blijft het de komende twee weken rustig en vooral warmer!
Maar daarnaast zijn we druk in de weer geweest met het opknappen van het interieur van de schuur. De wanden zijn opnieuw geverfd, meestal zelfs met meerdere lagen. De aan een zijde aanwezige ondoorzichtige plexiglas ramen zijn vervangen door dubbelglas, zodat er meer licht is gekomen in de theeschenkerij en tevens een mooi uitzicht. Nieuwe (vintage) meubels zijn overal en nergens opgespoord via Kringlopen in de wijde omgeving, via Marktplaats of gekregen van vrienden.
Tafeltjes en kasten hebben bijpassende nieuwe kleuren gekregen en ten slotte is er een hele nieuwe ‘toog’ gekomen, waaraan we de koffie en de thee kunnen gaan schenken. Alles zal net op tijd klaar zijn voor onze eerste tuinactiviteit van dit jaar, namelijk het:

Sneeuwklokjesfeest
Op donderdag 9, vrijdag 10 en zaterdag 11 februari is het weer zover, we openen het tuinseizoen met ons Sneeuwklokjesfeest. De schuur zal tot in alle hoekjes gevuld zijn met sneeuwklokjes, voorjaarsbollen, planten en heel veel leuke ‘galanthofilia’.
Het complete programma is te vinden op www.boschhoeve.nl op de homepage onder Sneeuwklokjesfeest 2017.
Een aantal bijzonderheden meld ik hieronder nog even afzonderlijk.

 • De lezing op donderdag gaat over winterakonieten en wordt gegeven door Wim Boens.
  Wim is een groot tuinliefhebber, lid van de Duitse, Engelse en Vlaamse rotsplantenvereniging. Hij is dan ook bezig met een grensoverschrijdend onderzoek naar de winterakonieten.
 • Op vrijdag houdt Cathy Portier haar lezing ‘Cathy’s sneeuwklokjes’ zowel om 11.00 uur als om 13.00 uur. Zaterdag is deze lezing alleen om 12.30 uur.
 • Biologisch geteelde volwassen fruitbomen worden dit jaar meegenomen door Jan van Tiel van kwekerij Valckenhof.
 • Onze dahliacollectie is weer aangevuld met een groot aantal nieuwe soorten. Wie ze alvast wil bekijken gaat op de website naar het kopje Kwekerij en dan naar Plantenassortiment.
  De hele lijst met dahlia’s is daar met foto en al te bekijken.
 • Als u toch op de website bent, er staan twee leuke filmpjes op de homepage. Een van het Sneeuwklokjesfeest van vorig jaar voor het tv-programma Binnenste Buiten en een van onze tuinen in de zomer, gemaakt met een drone in opdracht van de firma Sneeboer (van het tuingereedschap).
 • De Engelse Serre heeft voor het Sneeuwklokjesfeest speciaal gezocht naar oude Engelse serviezen met afbeeldingen van sneeuwklokjes, bloeiende voorjaarsbollen en – planten.
 • Vier mooie oude ansichtkaarten met afbeeldingen van sneeuwklokjes hebben we opnieuw laten drukken. Deze kaarten komen uit de HaRo collectie, van Hanneke van Dijk en Rosemarie Gerritsen.
 • De prachtige zelfgemaakte kaarten van Susan Sieders vinden altijd gretig aftrek. Dit jaar heeft ze (met oneindig veel geduld) diverse nieuwe sneeuwklokjeskaarten ontworpen.

 Het Sneeuwklokjesfeest duurt van 10.00 tot 17.00 uur, de entree bedraagt € 4,-
Tenslotte wil ik graag vermelden dat De Boschhoeve in februari de laatste twee weekenden open is, ook op zondag, voor wie de vele verschillende bloeiende sneeuwklokjes in de tuin wil bekijken.
Ook de tuin van Annie Fallinger in Dordrecht (met de nationale collectie Sneeuwklokjes) is nog extra geopend op 18 en 19 februari. Adres: Rijksstraatweg 100, 3316 EH Dordrecht.

Sneeuwklokjesexcursie naar België
Een geweldige suggestie van een van onze vrijwilligers heeft ons op het idee gebracht om op vrijdag 24 februari een sneeuwklokjesexcursie te gaan organiseren naar twee Belgische collega’s, en wel Cathy Portier en Koen van Poucke. Bij beide gaan we de tuin en de kwekerij bezoeken, waarbij we ons vooral verheugen op de vele verschillende sneeuwklokjes die er in bloei te zien zullen zijn.
Cathy Portier (uit Brugge) is bekend door haar alpenplanten, zeldzame vaste planten en bosplanten en speciale bollen en knollen. Wij komen natuurlijk voor haar sneeuwklokjestuin, waar 300 (!) soorten staan aangeplant, in combinatie met Helleborus en Hamamelis. Deze tuin is nu inmiddels tien jaar oud en de sneeuwklokjes zijn intussen mooie forse pollen geworden.
Koen van Poucke (uit Sint Niklaas) heeft als kweker/verzamelaar o.a. een voorliefde voor sneeuwklokjes, Helleborus, Adonis, Cyclamen, Epimedium en andere winterbloeiers.
De kosten voor de excursie bedragen € 38,- (inclusief lunch).
De bus vertrekt 24 februari om 8.00 uur vanaf De Boschhoeve in Wolfheze, terug rond 18.00 uur (streeftijd).
Er is wel één restrictie bij deze excursie: er mag geen sneeuw liggen en het mag niet vriezen.
Wij hebben hier in ieder geval heel veel zin in! Wilt u ook mee? Belangstellenden kunnen zich opgeven via anke@jardimages.nl

Anke Pols
28 januari 2017

Nieuwsflits De Boschhoeve november 2016

De tuin en kwekerij zijn inmiddels alweer een maand gesloten, maar we hebben in die tijd bepaald niet stil gezeten. Het werk in de tuin gaat natuurlijk gewoon door. Alle planten in de borders worden afgeknipt, en de groentebedden grotendeels leeggehaald. Zodat we goed kunnen zien waar we nieuwe bollen kunnen planten en er daarna mest opgebracht kan worden.
Voor het Sneeuwklokjesfeest van februari zijn vele duizenden bollen opgepot en ook de nieuwe voorraad pioenrozen staat alweer klaar in grote potten.
De meeste tijd zijn we echter bezig geweest in onze grote schuur. Daar zijn een aantal wanden opnieuw geschilderd en is er in een gedeelte van de theeschenkerij een lambrisering aangebracht. Ook de ‘bar’ waar we de koffie en thee schenken krijgt binnenkort nog een ‘make-over’.
Eind september is Dineke een week naar Frankrijk geweest, op brocantejacht en uiteraard ook op tuinbezoek. Met een hele volle auto huiswaarts gekeerd, deze Franse brocante vondsten zullen volgend jaar een mooi plekje krijgen in de schuur.
Voor brocante liefhebbers hebben we nog een goede tip: Bij Oud & Tiek in Oosterbeek wordt er een Winterbrocante markt gehouden op zondagmiddag 13 november. Het adres is Noorderweg/hoek Stephanieweg in Oosterbeek, u bent welkom van 1200 uur tot 17.00 uur.

nieuwsbrief november

Kerst-winterfair in Heelsum
Op zaterdag 10 december organiseren een aantal vrijwilligers en vrienden van De Boschhoeve voor de tweede keer een gezellige intieme kerst-winterfair op De Vosheuvel in Heelsum. Er zijn een aantal oude en nieuwe standhouders uitgenodigd met allerlei leuke, nuttige en lekkere producten, die passen in deze tijd van het jaar. Daarbij horen natuurlijk cadeautjes, sieraden, zijden sjaals, patchwork, second hand feestkleding, creaties van stof, papier en stro, serviezen en curiosa.
Maar ook sfeervol kerstbloemwerk, lekkere kaas, piccalilly, bramenrum, jam en chutney en heerlijk geurende kruidenzeepjes en –crèmes.
U kunt zich warmen aan koffie en thee (met diverse soorten taart) en soep. Alles home-made.
De Vosheuvel is te vinden aan de Koninginnelaan 30 te Heelsum. Dit is boven op de heuvel, naast het kerkhofje en de kerk. De entree op 10 dec. is gratis, welkom van 11.00 uur tot 17.00 uur

Kerstworkshops
Op 20 en 21 december worden er dit jaar twee kerstworkshops gehouden in de (verwarmde) schuur van De Boschhoeve.
Op dinsdagmiddag 20 december maken we op veler verzoek weer een guirlande met kerstgroen, kerstversieringen, glasballetjes, dennenappels en eventueel kleine lichtjes. Zo’n guirlande staat prachtig aan de muur, op een schouw of vensterbank of bovenop een laag kastje.
Op woensdagmiddag 21 december maken we een mooie schaal op met versieringen, naar keus rode of witte bloemen en groen in kerstsfeer.
Voor meer informatie zie www.boschhoeve.nl, ga naar Activiteiten en kijk dan bij Workshops.

Anke Pols
6 nov. 2016

Nieuwsbrief De Boschhoeve september 2016

Nieuwsbrief De Boschhoeve
september 2016

Dit jaar is een merkwaardig jaar geweest qua temperaturen en weer. Na de zeer zachte winter volgde het koude voorjaar. De planten leken weken stil te staan, vooral in de moestuin. De dahlia’s deden niets, jonge groente- en kruidenplanten gingen dood. Zelfs in juni kwam de groei er op veel plaatsen niet goed in. De vele regenbuien hielpen niet bepaald, het onkruid tierde wel welig. Kou en regen zijn funest voor pompoenen, tomaten en veel bonen, dat was dan ook goed te zien.
Net als iedereen hadden ook wij dit jaar veel slakken, voor het eerst zijn alle kolen opgegeten door slakken i.p.v. door konijnen! Lange tijd bleven de dahlia’s laag en toonden weinig bloemen.
In de pluktuin kwamen de gezaaide eenjarigen maar matig op, sommige rijen bleven zelfs leeg. Tot 3 keer toe is er op diverse plaatsen opnieuw gezaaid.
Inmiddels zitten we ‘ineens’ in september. En dankzij het mooie weer van de afgelopen weken is de tuin gelukkig op vele plaatsen nog enorm opgeknapt. We hebben zowaar enkele pompoenen en kalebassen en de dahlia’s bloeien toch nog volop.
De vaste planten in de najaarsborders komen prachtig op kleur en in de pluktuin valt nog volop te genieten en te plukken.
Gelukkig maar, want het is alweer bijna tijd voor ons favoriete najaarsfeestje:
Oogstfair op zaterdag 17 september.
Wij genieten in deze tijd altijd enorm van het resultaat van een tuinseizoen hard werken. De volle borders, de vruchten en zomerbollen in de moestuin, de uitbundige boeketten uit de pluktuin. En we hopen dat u met ons mee komt genieten.

Afbeelding1

Er valt weer een hoop te proeven, ruiken en kijken bij de vele kramen in de tuin en op het erf. Biologische groenten van De Ommuurde Tuin, heerlijke jammetjes van de Plukmand, worst en kaas uit de regio, knoflook in vele soorten van kwekerij Eemlook, maar ook enkele lekkernijen van onze eigen vrijwilligers.
Kwekers mogen natuurlijk niet ontbreken. Hein Meeuwissen/Rita van der Zalm komen met een groot assortiment bijzondere bol- en knolgewassen. Green-Ice Nursery biedt prachtige tuincyclamen aan en kwekerij Rozenrijk verblijdt ons, dankzij het aanhoudende mooie weer, met schitterende rozen.
Boeketten en herfstdecoraties, keramiek en potten, tuintijdschriften en tuinontwerpen, gereedschap en zaden, brocante en , er is bijna teveel om op te noemen.
Eén uitzondering maak ik toch voor Piet Hein Spieringh van De Vlechterij. Samen met Chris Wenneker heeft hij vele jaren onze markten opgefleurd met zeer vakkundig gemaakte oogst- en plukmanden in vele modellen, fraaie en zeer degelijke tuinschermen en unieke eigen creaties.
Tot onze grote spijt is Chris in mei van dit jaar overleden, wij missen zijn kennis, zijn vrolijke lach en zijn gezellige praatjes enorm. Piet Hein heeft nu besloten dat dit de laatste markt wordt dat hij aanwezig kan zijn, dus zoekt u nog een mooie wilgentenen mand van uitzonderlijke kwaliteit, sla dan vooral nog uw slag!
Tenslotte is nog vermeldenswaard dat we een mooie collectie Tillandsia planten ofwel luchtplantjes kunnen aanbieden. Deze plantjes zijn in staat om vocht en voeding uit de lucht te halen en hebben dus geen aarde nodig. Daardoor zijn ze zeer eenvoudig in onderhoud en kun je ze op allerlei creatieve manieren gebruiken. Liggend op een mooie schaal, hangend aan de muur op een stuk hout of vastgemaakt op een paar oude druivenranken of een fraaie steen.
Ze houden van een lichte plaats (zonder direct zonlicht) en hoeven alleen maar een tot twee keer per week nat gespoten te worden. In onze schuur hebben we verschillende soorten liggen, waarvan er enkele ineens beginnen te bloeien met oranje of paarse bloempjes!

U bent van harte welkom op de Oogstfair op 17 september van 10.00 tot 17.00 uur.
De entree bedraagt 4,-. Kinderen onder de 12 jaar mogen gratis met u naar binnen.
Anke Pols
9 september 2016

Bezoek uit Engeland

Afbeelding1Afgelopen week zijn we verrast door het bezoek aan onze tuin door Troy Scott Smith, de headgardener van Sissinghurst. Samen met zijn vrouw Anne en hun twee kinderen waren ze een week in Nederland op vakantie. Wat geweldig dat ze ook onze tuin en kwekerij aandeden!
Tijdens hun bezoek werden ze vergezeld door Monique Wolak, een Nederlandse tuin- en landschapsarchitect, die voor de National Trust onderzoek verricht naar de historie van de tuinen van Sissinghurst Castle Garden.
Op de BBC had ik net een uitzending van Gardeners World gezien waarin Troy vertelde over de veranderingen die ze de afgelopen tijd door hebben gevoerd in de tuinen.
Wellicht een goede reden om de komende jaren weer eens naar Sissinghurst af te reizen?

Anke Pols
8 aug. 2016

Nieuwsbrief de Boschhoeve juli/augustus 2016

Afbeelding1

Zomerbloemenfestijn.
Op zaterdag 30 en zondag 31 juli, zaterdag 6 en zondag 7 augustus vieren we op De Boschhoeve de zomer, met een waar zomerbloemenfestijn.
De borders en de moestuin staan op dit moment vol bloeiende planten, ondanks het wisselvallige weer van de laatste maanden. Door de langdurige koude periode in mei en juni zijn veel planten wel een stuk korter gebleven. En door de vele regen is er meer geel blad dan andere jaren. En dan is er nog de slakkenplaag natuurlijk, net als iedereen hebben wij er ook flink last van.

Onze pluktuin, gelegen op een prachtig plekje van het grote terrein, is alweer het vijfde jaar in gegaan. Elk jaar is het weer een verrassing wat er van terecht komt. De vaste planten zijn in vijf jaar tijd behoorlijk groot geworden, daar kan volop van geplukt worden. De eenjarigen worden vanaf begin mei tot eind mei gezaaid, afhankelijk van het weer. En niet iedere soort komt altijd even goed op, zeker niet na kou en slagregens.
De lathyrus en de dahliabedden hebben duidelijk een achterstand ten opzichte van eerdere jaren. Ook hier zijn de planten wat lager gebleven, en sommigen zijn opgegeten door slakken en konijnen. Toch valt er gelukkig nog genoeg te plukken, zoals een echt zomerboeket met zinnia, cosmea, korenbloem, zonnehoed, floks en malva. Bloeiende zomerbollen als dahlia, monbretia en Kaapse hyacint zijn ook te vinden in deze pluktuin. Vanzelfsprekend zijn deze bloemen allen onbespoten.

U kunt zelf een vers zomerboeket gaan plukken of een kant-en-klaar boeket bij ons aanschaffen. Ook is er op het erf keus uit diverse kleuren gladiolen, zodat u daar zelf een boeket van kunt mengen. In de rustieke kleine schuur is een verkoopexpositie van brocante en vintage vazen en kannen met bijpassende sfeervolle boeketten van Ulla Kriegsman van Villa Muze uit Renkum.

U bent van harte welkom op het Zomerbloemenfestijn van 11.00 tot 17.00 uur. In de theeschenkerij zorgen we voor verse koffie en thee met heerlijke taart, tulband, kruidkoek en hartige taartjes.
De entree is deze weekenden gratis.

Clematis, Rozen en Specialiteitenmarkt.
Zaterdag 13 augustus staat ons erf weer vol bloeiende clematissen en heerlijk geurende rozen tijdens de Clematis, Rozen en Specialiteitenmarkt.
Er is op de eerste plaats een uitgebreid assortiment clematissen, zowel voorjaars- als zomerbloeiende, en zowel groot- als kleinbloemigen. Ook de allernieuwste cultivars zullen aangeboden worden. Rozenliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij de prachtige rozen van kwekerij Rozenrijk en De Bierkreek.
Collega-kwekers komen met alpineplanten, grassen en schaduwplanten, tuincyclamen, (botanische) dahlia’s en bijzondere salvia’s.
De dames van de Tuinfee  zijn aanwezig met allerlei handige klimvormen en steunmaterialen.
En niet te vergeten: de Engelse Clematisvereniging geeft ook dit jaar weer acte-de-presence, evenals de Wageningse bloemschikclub met hun prachtige bloemwerk met clematissen.
Ton Hannink houdt om 11.30 uur een lezing in de grote schuur, en ook om 13.30 uur, dan in het Duits. In de stand van Ton Hannink en Jan van Kuik kunt u terecht met al uw vragen over clematissen.

Op 13 augustus bent u welkom van 10.00 tot 17.00 uur.
De entree bedraagt 4,=, kinderen onder de 12 jaar mogen gratis met u mee naar binnen.

25 juli 2016
Anke Pols

Nieuwsflits De Boschhoeve juli 2016

Dahlia- en Tuinbrocantedagen.
Op vr. 8 en zat. 9 juli houden we op De Boschhoeve twee dagen lang de speciale Dahlia- en tuinbrocantedagen. Sinds we in 1997 zijn gestart met onze ‘Mooie Moestuin’ zijn we in de ban geraakt van dahlia’s en andere zomerbloeiende bollen. Van oudsher worden dahlia’s natuurlijk al veel toegepast in moestuinen. Maar ze geven bij ons ook maandenlang kleur aan de grote zomer- en najaarsborders. Er zijn geen vaste planten te bedenken die zo lang bloeien als dahlia’s (mits de uitgebloeide bloemen eruit worden geknipt).
Ieder jaar proberen we weer enkele nieuwe dahliasoorten aan te bieden. Ze beginnen nu te bloeien of tonen veelbelovende knoppen.
Behalve een uitgebreide collectie dahlia’s in grote potten zijn er ook verschillende Agapanthus, Tulbaghia, Crocosmia, Begonia, Eucomis en Rhodohypoxis soorten verkrijgbaar.
Onder de kapschuur vindt u tevens enkele gasten met brocante om de tuin of het terras mee te verfraaien: oude (gietijzeren) vazen en potten, tweede hands bankjes, stoelen en tafels, zinken emmers of teilen en ouderwetse manden. Er is een grote collectie tweedehands houten kisten zoals veiling- en bollenkisten, voorraadkisten en oude bierkratjes. Ook ijzeren magazijnkisten zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten.
In de theeschenkerij en de kleine schuur bevindt zich nog allerlei bloemrijk serviesgoed en brocante uit Frankrijk en Engeland.
Natuurlijk zorgen we weer voor koffie en thee, heerlijke taart, tulband, kruidkoek en quiches.
Entree kwekerij en tuin gratis. U bent welkom van 10.00 tot 17.00 uur

Untitled1

Pluktuin geopend.
Vanaf eind juni is onze pluktuin weer geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag. Door het koude voorjaar zijn veel planten wat later in bloei, en we worden zoals iedereen geplaagd door slakken en konijnen, maar er valt toch al wel een leuk boeket te plukken. Voor de eenjarigen is het nog wat vroeg, de meeste moeten nog knoppen gaan vormen. Hopelijk wordt het de komende tijd iets warmer weer, dan gaat het snel met eenjarige bloemen.

Anke Pols
3 juli 2016

Nieuwsflits De Boschhoeve juni 2016

Tour de Brocante, vrij. 10 en zat. 11 juni.
Op De Boschhoeve wordt op 10 en 11 juni een brocante fair ‘Tour de Brocante’ gehouden.
Het erf en de tuin van de boerderij staan deze twee dagen vol brocanteurs met een zeer gevarieerd aanbod van nostalgische voorwerpen uit grootmoeders tijd, antiek en brocante uit binnen- en buitenland tot allerhande curiosa.
U vindt er oud serviesgoed en glaswerk, vazen, kannen en potten, keuken- en woonaccessoires, doorleefde veiling- en bollenkisten, voorraadkisten en zinken bakken. Bankjes, tuinmeubilair, gieters, manden en glazen tuincloches geven sfeer op terras, balkon en in de tuin.
Met een landelijke Engelse sfeer of de Franse slag, romantisch en verfijnd of stoer, voor elke smaak is wel iets te vinden. Tevens zijn er weelderige boeketten te verkrijgen vol natuurlijke materialen uit onze tuinen en bermen.
Op de kwekerij zijn er nog groenten en kruidenplanten te vinden voor uw ‘eetbare tuin’. Denk aan verveine (citroenverbena), Marokkaanse munt, zes soorten basilicum,  rode, oranje en gele warmoes, palmkool en paarse broccoli.
In de theeschenkerij kunt u genieten van verse koffie en thee, heerlijke taarten, tulband en kruidkoek.
De fair en de privétuinen zijn gratis toegankelijk op 10 en 11 juni van 10.00 tot 17.00 uur.

Tuinreizen in Nederland of Duitsland.
Heeft u nog zin in een kijkje in andermans tuin? In juni, juli en augustus worden door de Tuinreisclub (voorheen opgezet door de bekende Wim Willemsen uit Veenendaal) compleet verzorgde korte tuinreizen georganiseerd. Deze reizen staan garant voor een ervaren reisleiding, een prettige hotel voor diner en overnachting en – het belangrijkste- werkelijk prachtige tuinen.
Meer informatie is te vinden op www.tuinreisclub.nl

5 juni 2016
Anke Pols