Nieuwsbrief De Boschhoeve februari 2018

nieuwsbrief-02-18De zachte winter zorgt er dit jaar voor dat we al sinds december volop boeiende sneeuwklokjes in de tuin hebben. En het worden er met de dag meer! Samen met de gele winterakonietjes en de roze boerenkrokussen, bloeiende Helleborussen en cyclaampjes geeft het al een echt voorjaarsgevoel. Hoog tijd dus voor ons eerst feestje van dit seizoen!

Sneeuwklokjesfeest
Op donderdag 8, vrijdag 9 en zaterdag 10 februari vieren we weer ons bruisende Sneeuwklokjesfeest. Zoals u van ons gewend bent staat de schuur vol bijzondere en bekende sneeuwklokjes en heel veel andere voorjaarsbollen. Natuurlijk proberen we elk jaar weer enkele nieuwe soorten bollen en sneeuwklokjes aan te bieden. Onze complete sneeuwklokjeslijst staat dit jaar met foto’s en al op onze website (te vinden via de homepage).
Voor beginnende liefhebbers hebben we een interessant starterspakket. Wel opgepast: de kans is groot dat u dan ook besmet wordt met het Galanthusvirus!
Bij de zomerbollen is onze dahliacollectie aangevuld met zeker 20 nieuwe cultivars. Ook van de dahlia’s staat de complete lijst met bijbehorende foto’s op de website.
Dit jaar hebben we geen gladiolen in de verkoop. Voor een mooi assortiment hiervan (met ook veel kleinbloemige gladiolen) verwijzen we graag naar bollenkweker Hein Meeuwissen.

Liefhebbers van ‘galanthofilia’ kunnen weer hun hart ophalen bij diverse standhouders. De Engelse serre heeft veel onderdelen van het mooie sneeuwklokjesservies van Gien op de kop kunnen tikken. Susan Sieders heeft prachtige nieuwe kaarten ontworpen, o.a. met sneeuwklokjes en allerlei bloem- en tuinmotieven. Tevens heeft ze sneeuwklokjes van vilt en van glas-in-lood. En voor een lekkere warme hoofdband van wolvilt (met sneeuwklokjes uiteraard) kunt u terecht bij een nieuwe deelnemer, Liesbeth Hulsteijn.

De lezingen op donderdag en zaterdag worden gegeven in een opgeknapte kleine schuur. Hopelijk is het er nu aangenamer toeven! Voor meer informatie over de lezingen verwijs ik graag naar onze website.
Collegakwekers Cathy Portier uit België, Gert-Jan van der Kolk uit Engeland en Jan van Tiel van kwekerij De Valckenhof zullen ook dit jaar weer present zijn.
Alice en haar team zorgen zoals altijd weer voor verse koffie en thee, met lekkere taart, tulband, hartige taartjes en broodjes en heerlijke erwtensoep.
We hopen velen van u weer te treffen op ons Sneeuwklokjesfeest, u bent welkom op 8, 9 en 10 februari van 10.00 tot 17.00 uur. De entree is € 4,-.
De twee weekenden erna, op 17 + 18 en 24 + 25 februari is De Boschhoeve eveneens open. Ook op die dagen kunt u sneeuwklokjes bekijken en kopen.
Ten slotte nog een tip: kwekerij De Hessenhof in Ede is 8, 9 en 10 februari ook geopend voor de verkoop van Helleborussen.

In memoriam Jan Bravenboer
Begin oktober hebben we met verdriet en veel te vroeg afscheid moeten nemen van een van onze trouwste standhouders, de tuincyclamenspecialist Jan Bravenboer.
Al zeker 12 jaar was hij aanwezig op ons Sneeuwklokjesfeest, de Lentemarkt en de Oogstfair met een kraam vol bijzondere tuincyclamen. Wat begon als een hobby naast zijn dagelijkse werk groeide in de loop der jaren bij Jan uit tot een passie waar hij intensief mee bezig was. Vooral het zaaien en selecteren van nieuwe cultivars, met mooiere bloemen en vooral fraaie bladtekeningen had zijn belangstelling. Op tuinmarkten in Nederland, Duitsland en Engeland had hij al spoedig een bekende naam en was hij een graag geziene gast. Vanuit de hele wereld kreeg hij via zijn website aanvragen binnen voor zaden en planten.
Zijn vrouw Mieke, die aanvankelijk niets moest hebben van plantjes, werd na een aantal jaren aangestoken door zijn enthousiasme en hielp volop mee bij het verzorgen van de planten in hun kas, het verzamelen van zaden en de verkoop tijdens markten.
Wij zullen hen beiden enorm missen tijdens onze tuinmarkten, Jan om zijn enthousiasme en zijn grote kennis, zijn aanstekelijke verhalen en zijn humor en Mieke om haar oprechte belangstelling en warmte voor alle collega’s en klanten.
Jan’s cyclamencollectie is overgebracht naar Engeland en is daar in de goede handen van Jo Hynes, een even gedreven ‘liefhebberkweker’ als Jan.

Anke Pols
31 januari 2018

Nieuwsbrief De Boschhoeve oktober 2017

Een heerlijke toegift, dit prachtige nazomerweer!
Het werken in de tuin met een warme zon in je rug is zoveel plezieriger dan met wind en regen. Het onkruid trek je makkelijker uit de grond en droogt direct lekker op na het schoffelen. En al onze opruimwerkzaamheden in moestuinbedden en borders (om weer plaats te maken voor de tulpenbollen en mest) zijn zowaar een genoegen om te doen.
We kunnen bovendien nog een boeketje plukken uit onze pluktuin, waar een aantal dahlia’s nog steeds doorbloeien, de cosmea’s eindelijk (!) zijn gaan bloeien en de grassen en asters van geen ophouden weten. Bovendien kunnen we nog fantastisch extra zaden van eenjarigen winnen.
De eerste paar honderd tulpenbollen zijn al in de aspergebedden gepoot. En tijdens een bezoek aan de open dag (14 oktober) van Hein Meeuwissen in Voorhout hebben we nog zo’n 1200 tulpen aangeschaft om de moestuinbedden in april op te fleuren. Hein heeft voor ons twee tulpenmixen samengesteld, een mix in warme kleuren voor de rechterkant van de moestuin en een mix in koele kleuren voor de linkerkant. We verheugen ons nu al op het resultaat volgend voorjaar!
Hopelijk houdt het mooie weer nog een poosje aan, want we gaan tijdens de serviezendagen op 27 en 28 oktober nog twee dagen open voordat de winterstop voor de bezoekers echt begint.

Tableware-garden

Tableware & Garden.
Ook dol op Engelse serviezen en droom je al jaren van een stijlvol gedekte (feest-)tafel? Dan bieden de serviezen van ‘De Engelse Serre’ van Tineke van der Maas volop keus en inspiratie.
Op vrijdag 27 en zaterdag 28 oktober staat in de grote schuur van De Boschhoeve een uitgebreide en unieke collectie oude en antieke Engelse serviezen opgesteld. Er is veel keus uit botanische serviezen, het Sarah’s Garden servies van Wedgwood, jachtservies en servies voor de feestdagen.
Geheel complete serviezen zijn er te vinden voor uw feestelijke gedekte tafel of een high tea, maar ook losse onderdelen zijn te koop. Daarmee kun je zelfs een nieuwe draai geven aan je eigen servies. Want een originele mix van diverse soorten servies is helemaal van deze tijd.
Elke tafel kan bovendien worden aangekleed met tafellakens, servetten, glaswerk, bestek en kandelaars. Tineke voorziet desgevraagd van deskundig advies (www.deengelseserre.nl) .
Verder kunt u in de schuur rondsnuffelen tussen de Franse brocante van Dineke, aangevuld met nazomerkransen en herfstbloemwerk van Anke.
Oude bollen- en veilingkisten, houten opbergkisten en metalen gereedschapskisten zijn eveneens in diverse modellen verkrijgbaar. Het mooie Sneeboer gereedschap en de groente-, kruiden- en bloemenzaden zijn opnieuw aangevuld.
In de theeschenkerij kunnen bezoekers zich bij de koffie of thee laten verwennen met allerlei zoete en hartige lekkernijen of een lichte lunch. U kunt zelfs een kleine high tea samenstellen.
Buiten kan bij mooi weer nog rondgekeken worden op de kwekerij en in de open tuinen van De Boschhoeve.
U bent welkom op 27 en 28 oktober van 10.00 tot 17.00 uur. Toegang en parkeren is gratis.

Tableware garden 3

18 oktober 2017
Anke Pols

Nieuwsflits De Boschhoeve september 2017

Oogstfair zaterdag 16 september

Nieuwsflits sept 2017

Volgens het KNMI ‘begint’ de herfst op 1 september en dit jaar lijkt het daar werkelijk op. De laatste weken, hebben we regelmatig meer dan 40 mm water over ons heen gekregen. Trouwens ook in juli en augustus hebben we 7 weken geteld met meer dan 40 mm regen. En dat niet alle planten dat prettig vinden zie je om je heen. In de moestuin, de pluktuin en in de borders geven sommige planten het bloeien op of vertonen meeldauw. Planten in potten zijn ook lang niet altijd happy met een constant natte potgrond en kwijnen weg.
We zullen deze flinke buien vaker langs zien komen schijnt het, een goede reden wellicht om eens kritisch in je tuin te kijken naar wat er nog wel goed bij staat. En dan kan onze volop bloeiende nazomerborder misschien inspiratie geven.
Als eerste vallen de prachtige salvia’s op, hoog en vol bloemen zijn ze dit jaar. Plant ze 10 cm. dieper dan normaal, dan schijnen ze de winter redelijk goed door te kunnen komen. Onmisbaar zijn ook de geurende (!) zilverkaarsen (Cimicifuga) in vele verschijningen. En natuurlijk de asters, in allerlei variëteiten verkrijgbaar tegenwoordig en vaak ook zonder meeldauw! Sedum, Liriope met blauwpaarse aartjes, Tricyrtus (de zgn. Arme Lui’s orchidee) en vaste-plant Clematis zien er allen prima uit. Ook een aantal dahlia’s bloeit nog stug door, hoewel het blad wat minder mooi kan zijn. In een andere border zie je de gele en oranje-bruine Rudbeckia’s en diverse Heleniums nog volop bloeien.

Gelukkig valt er dus nog een hoop te genieten in de tuin en we hopen dat u hiervan mee komt genieten op zaterdag 16 september a.s. tijdens onze jaarlijkse Oogstfair.
Zoals u van ons gewend bent staan de tuin en het erf vol kraampjes met lekkere, mooie, nuttige of functionele (tuin-) artikelen. Collega’s met groenten, planten, voorjaarsbloeiende bol- en knolgewassen en de Plantendokter zullen niet ontbreken.
Breng ook vooral een bezoekje aan de decoratieve moestuin (bijna een jungle op dit moment) en de pluktuin, waar nog genoeg bloeiends te vinden is voor een mooi boeket.
In de grote schuur vindt u tuingereedschap van Sneeboer, zaden van kruiden, bloemen en groenten, maar ook prachtige kaarten, serviesgoed en brocante, oude veiling- en bollenkisten en metalen gereedschapsbakken. Ook is daar gelegenheid om te proeven van de verrukkelijke bramenrum, blauwe bessenlikeur en jam van enkele vrijwilligers.
In de theeschenkerij serveren Alice en haar team uiteraard weer koffie en thee met heerlijke taarten, zelfgemaakte tulband, soep, broodjes en hartige taartjes.
U bent van harte welkom op 16 september van 10.00 tot 17.00 uur, de entree bedraagt 4,- voor iedereen boven de 12 jaar.

10 september 2017
Anke Pols

Nieuwsbrief de Boschhoeve augustus 2017

Nieuwsbrief aug 2017

Zomerbloemenfestijn.
Op zaterdag 5 en zondag 6, zaterdag 12 en zondag 13 augustus vieren we op De Boschhoeve de zomer, met een waar zomerbloemenfestijn.
De borders en de moestuin zijn dit jaar vroeg op hun hoogtepunt, het lijkt soms wel eind augustus. Door de droge, soms behoorlijk warme periodes in mei en juni zijn veel planten een stuk verder in ontwikkeling en bloei. En door de regelmatige regenbuien van de laatste weken staat alles er lekker fris bij. Gelukkig is de slakkenplaag dit jaar een stuk minder, we hebben weinig last gehad na het uitplanten van de vele dahlia’s en de groenteplanten.

Onze pluktuin, gelegen op een prachtig plekje van het grote terrein, is alweer het zesde jaar in gegaan. Elk jaar is het een verrassing wat er van terecht komt.
De vaste planten zijn in zes jaar tijd behoorlijk groot geworden, daar kan volop van geplukt worden. De eenjarigen worden vanaf begin mei tot eind mei gezaaid, afhankelijk van het weer. Niet iedere soort komt altijd even goed op, zeker niet na langdurige droogte. Dus sommige soorten moeten weer opnieuw gezaaid worden.
De lathyrus doet het helaas slecht dit jaar, daar valt niet zo veel van te plukken. Voor het eerst hebben we een stuk gaas beplant met clematissen voor de snij, deze ontwikkelen zich goed en bloeien volop.
De bedden met bloeiende eenjarigen zijn op dit moment een lust voor het oog, daar valt een echt zomerboeket te plukken met zinnia, cosmea, korenbloem, zonnebloemen, tabak, malva en malope.
Bloeiende zomerbollen als dahlia, Agapanthus, Crocosmia (monbretia) en Galtonia (Kaapse hyacint) zijn uiteraard ook te vinden in deze tuin.
Vanzelfsprekend zijn alle bloemen in onze pluktuin onbespoten.

U kunt tijdens deze dagen zelf een vers zomerboeket komen plukken of een kant-en-klaar boeket bij ons aanschaffen.
In Brabant zijn we bij een kweker weer mooie gladiolen in allerlei kleuren gaan halen. Deze verkopen we per stuk, zodat u daar zelf uw favoriete boeket van kunt samenstellen.
De rustieke kleine schuur wordt sfeervol ingericht met brocante meubels en vintage vazen en kannen met bijpassende sfeervolle boeketten van Ulla en Mechteld Kriegsman van Villa Muze uit Renkum.

U bent van harte welkom op het Zomerbloemenfestijn van 11.00 tot 17.00 uur.
In de theeschenkerij zorgen we voor verse koffie en thee met heerlijke taart, tulband, kruidkoek en hartige taartjes.
De entree is deze twee weekenden gratis.

Clematis, Rozen en Specialiteitenmarkt.
Zaterdag 19 augustus staat ons erf weer vol bloeiende clematissen en heerlijk geurende rozen tijdens de Clematis, Rozen en Specialiteitenmarkt.
Er is op de eerste plaats natuurlijk een uitgebreid assortiment clematissen, zowel voorjaars- als zomerbloeiende, en zowel groot- als kleinbloemigen. Ook de allernieuwste cultivars zullen aangeboden worden.
Rozenliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij de prachtige rozen van kwekerij Rozenrijk.
Collega-kwekers komen met alpineplanten, grassen en schaduwplanten, tuincyclamen, (botanische) dahlia’s en bijzondere salvia’s.
De dames van de Tuinfee  zijn aanwezig met allerlei klein tuingereedschap, handige klimvormen en steunmaterialen.
De Wageningse bloemschikclub tonen hun kunsten en maken prachtige bloemwerk waar de sierlijke clematisbloemen in verwerkt zullen worden.
Ton Hannink, wel bekend om zijn enorme kennis en enthousiasme, houdt om 11.30 uur een lezing in de grote schuur over het gebruik van clematis in de tuin.

Op 19 augustus bent u welkom van 10.00 tot 17.00 uur.
De entree bedraagt 4,= , kinderen onder de 12 jaar mogen gratis met u mee naar binnen.

31 juli 2017
Anke Pols

Nieuwsflits De Boschhoeve juli 2017

Dahlia- en Tuinbrocantedagen.

Op vr. 7, zat. 8 en vr. 14 en zat. 15 juli houden we op De Boschhoeve weer de speciale Dahlia- en tuinbrocantedagen.

Sinds we in 1997 zijn gestart met onze ‘Mooie Moestuin’ zijn we in de ban van dahlia’s en andere zomerbloeiende bollen. Van oudsher worden dahlia’s natuurlijk al veel toegepast in moestuinen. Maar ze geven bij ons ook maandenlang kleur aan de grote zomer- en najaarsborders. Er zijn geen vaste planten te bedenken die zo lang bloeien als dahlia’s (mits de uitgebloeide bloemen eruit worden geknipt).

Dit jaar staan de dahlia’s er prachtig bij, het zijn al forse planten en ze bloeien ook eerder dan andere jaren. Het was wel een klus om ze voldoende water te geven tijdens de warme dagen.
Behalve een uitgebreide collectie dahlia’s in grote potten zijn er verschillende Crocosmia, Begonia, Eucomis en Rhodohypoxis soorten verkrijgbaar.
In de kleine rustieke schuur vindt u brocante om de tuin of het terras mee te verfraaien: oude (gietijzeren) vazen en potten, tweede hands stoelen en tafels, zinken emmers of teilen en mooie bruine Franse vazen en potten. Ook de dames van Villa Muze zullen weer present zijn met vintage meubels en vazen.
We hebben bovendien een grote collectie tweedehands kisten zoals veiling- en bollenkisten, ijzeren magazijnkisten, voorraadkisten en oude bierkratjes.

In de theeschenkerij bevinden zich de stands van De Engelse Serre en Bric & Brac met allerlei (bloemrijk) serviesgoed, glaswerk, vazen en brocante uit binnen- en buitenland. Natuurlijk zorgen we weer voor koffie en thee, heerlijke taart, tulband, kruidkoek en quiches.
Entree van kwekerij en tuin is gratis. U bent welkom van 10.00 tot 17.00 uur

Nieuwsflits De Boschhoeve juli 2017

Pluktuin geopend.

Vanaf eind juni is onze pluktuin weer geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag. De vaste planten die er staan bloeien al volop, er valt al een leuk boeket te plukken. Ook de eerste eenjarigen  beginnen al te bloeien, maar de meeste moeten nog knoppen gaan vormen. Hopelijk wordt het de komende tijd goed weer, dan gaat het snel met eenjarige bloemen.

Anke Pols
3 juli 2017

Nieuwsflits De Boschhoeve juni 2017

Nieuwsflits De Boschhoeve juni 2017

Tour de Brocante, vrijdag 9 en zaterdag 10 juni
Op De Boschhoeve organiseren we op 9 en 10 juni voor het tweede jaar een gezellige brocante fair, genaamd ‘Tour de Brocante’. Er zijn een twintigtal standhouders uitgenodigd, waarbij we vooral gaan voor sfeer en kwaliteit en niet zo zeer voor kwantiteit (dus bij ons geen 100 kramen).
Op het erf en in de tuin staan deze twee dagen brocanteurs met een zeer gevarieerd aanbod van nostalgische voorwerpen uit grootmoeders tijd, antiek en brocante uit binnen- en buitenland tot allerhande curiosa.
U vindt er prachtig oud serviesgoed en glaswerk, vazen, kannen en potten, keuken- en woonaccessoires, doorleefde veiling- en bollenkisten, voorraadkisten en zinken bakken. Bankjes, tuinmeubilair, gieters, manden en glazen tuincloches geven sfeer op terras, balkon en in de tuin.
Met een landelijke Hollandse of Engelse sfeer of de Franse slag, romantisch en verfijnd of stoer, voor elke smaak is wel iets te vinden.
Behalve brocante zijn er kleurrijke boeketten en bloemwerk te verkrijgen vol natuurlijke materialen uit onze tuinen en bermen.
Op de kwekerij zijn behalve vaste planten en hele mooie dahlia’s ook nog groenten en kruidenplanten te vinden voor uw ‘eetbare tuin’. Denk aan verveine (citroenverbena), verschillende muntsoorten, zes soorten basilicum, platte peterselie, cherrytomaten, palmkool en paarse boerenkool.
In de theeschenkerij kunt u genieten van verse koffie en thee, heerlijke taarten, tulband, kruidkoek en broodjes.
De fair en de privétuinen zijn gratis toegankelijk op 9 en 10 juni van 10.00 tot 17.00 uur.

5 juni 2017
Anke Pols

Nieuwsflits De Boschhoeve Meimarkt 2017

Op zaterdag 27 mei organiseren we op kwekerij/tuin De Boschhoeve weer onze grote, gezellige Meimarkt. Een tuinmarkt met een ruim aanbod aan kwekers en allerhande mooie, lekkere of functionele tuinproducten.

Alle zeilen worden op de kwekerij bijgezet om ondanks het koude weer van de laatste weken toch een ruim aanbod aan planten klaar te hebben staan. De nachtvorsten van april hadden op de kwekerij en in de tuin helaas forse schade veroorzaakt.

Ook in de onverwarmde tunnelkas is het dan altijd een hele toer om alles in leven te houden.
De groenten en kruiden in deze tunnelkas reageerden wel goed op de laatste warme dagen en namen nog een groeispurt, zodat we gelukkig ook courgettes, pompoenen, tomaten, basilicum en citroenverbena kunnen aanbieden.

Nieuwsflits meimarkt 2017

Ook de dahlia’s in de grote potten hebben zich goed hersteld van de vorstschade en staan klaar voor de verkoop, er is volop keus in vele vormen en kleuren.

We hebben de volgende collega-kwekers uitgenodigd:
– Dicky Schipper: bijzondere eenjarigen en salvia’s
– Hein Meeuwissen: zomerbollen en –knollen, tevens prachtige bossen Alliums
– kwekerij Rozenrijk: struik- en klimrozen in grote potten
– kwekerij De Vinkentuin: romantische planten
– kwekerij Ekkelboom: alpine- en schaduwplanten
– kwekerij Hostadroom: hosta’s
– Lewisia en Rhodohypoxisworld: zeldzame rotsplanten en mini hosta’s.

Het team van Alice staat klaar met koffie/thee en zoete lekkernijen, soep, broodjes en quiches. Iedereen is op 27 mei van harte welkom van 10.00 tot 17.00 uur.
De entree voor de markt bedraagt 4,-, kinderen onder de 12 jaar mogen gratis mee naar binnen.

N.B. Ook op Hemelvaartsdag en 2e Pinksterdag zijn tuin en kwekerij geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Anke Pols
23 mei 2017

Nieuwsbrief De Boschhoeve april 2017

NB17-04-1

Open Voorjaarsweekenden
Ook dit jaar houden we weer onze Open Voorjaarsweekenden in de maand april. Zelf genieten we altijd enorm van alle voorjaarsbollen en vroeg bloeiende vaste planten in de tuin en we hopen dat anderen dat ook zo beleven.

Vooral ons schaduwlaantje en het grasveld in de boomgaard staan op dit moment in volle bloei en zijn een plaatje om te zien. Zachtgele primula’s, gecombineerd met blauwe sterhyacintjes en roze helmbloemen en hondstanden, overheersen in het laatje.
In de boomgaard was het eerst wit en roze van de sneeuwklokjes en boerenkrokussen en nu is het geel van de kleine narcissen. Blauwe anemoontjes en gele bosanemonen verschijnen her en der, evenals de fraai geblokte kievietsbloemen.
In het grote grasveld zijn ter afwisseling nog banen gemaakt met sneeuwklokjes en witte en zachtgele narcissen.
Hopelijk biedt onze aanplant mensen inspiratie voor hun eigen tuin. Een groot aantal van de genoemde voorjaarsbollen zijn nog volop te koop op de kwekerij, evenals het zachtgele primulaatje en andere vroeg bloeiende vaste planten.
In het weekend is de tuin zaterdags van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag van 11.00 tot 17.00 uur geopend. Let op: 2e Paasdag geopend i.p.v. 1e Paasdag. De toegang is gratis.

In de grote schuur zijn de brocante hoeken van de Engelse Serre van Tineke van der Maas en Bric&Brac van Ria Roosenboom weer geheel opnieuw ingericht. Ook onze eigen vondsten uit Frankrijk en Nederland hebben een plaatsje gekregen.

En natuurlijk is de theeschenkerij ook geopend voor een vers kopje koffie of thee.

NB17-04-2

Lentemarkt
April is voor velen de maand om de tuin weer netjes op orde te krijgen, weg met het oude blad en de verdorde stelen. Je ziet nu ook goed de kale plekken in de border, je mist misschien wat kleur van bloeiende voorjaarsbollen en je krijgt zin in kleurrijke potten en verse kruiden op het terras.

Kom dan voor inspiratie en ideeën naar de Lentemarkt op 22 april op De Boschhoeve!
Op deze voorjaarsmarkt zijn kwekers met tuincyclamen, heemplanten, bessenstruiken en aardbeienplanten, zomerbloeiende bollen en knollen. Nieuw is kwekerij ‘Lewisia en Rhodohypoxis World’ met (zeldzame) alpine- en rotsplanten.
Agrarische bedrijven van Vereniging ‘Toer de Boer op’ presenteren hun ambachtelijke bereide lekkernijen.
De kwekerij staat vol fris uitgelopen planten, de grote collectie pioenen en bosanemonen zien er op dit moment prachtig uit.
Denk bij voorjaarsbollen ook eens aan het zomerklokje (Leucojum aestivum ‘Gravety Giant’). Een hoge Leucojum, met meerdere witte bloeien per stengel. Deze bloeit in april en mei en groeit makkelijker dan het lenteklokje. Prima te gebruiken voor vroege bloei in de border, gewoon tussen de vaste planten. Ook bollen van de Camassia (in blauw of wit) zijn op deze manier toe te passen.
Natuurlijk hebben we in de theeschenkerij weer koffie en thee, met heerlijke taart, tulband, broodjes, soep en quiches. Iedereen is van harte welkom op de Lentemarkt op zaterdag 22 april. De toegang is geheel vrij.

Vier keer groen in Renkum
Sinds kort delen we een nieuwe folder met deze titel uit op de kwekerij. Vier groene bedrijven uit de gemeente Renkum staan hierin vermeld.
De Ommuurde tuin uit Renkum (een biologisch tuinbouwbedrijf), de Tuinen van Mergen Metz (met o.a. Eetbare siertuin en Herboristentuin), het Renkums Beekdal (een fraai natuurgebied met informatiecentrum) en De Boschhoeve(kwekerij en open tuinen) hebben hun activiteiten zo goed mogelijk op elkaar afgestemd. Waardoor het mogelijk is om een bezoek aan de een te combineren met een bezoek aan een van de drie anderen. Wellicht een idee voor tuinclubs, Groei&Bloei afdelingen of een familiedag!?

28 maart 2017
Anke Pols

Saffraan krokus ofwel Crocus sativus

Half februari zijn Dineke en ik met een aanhanger vol bloeiende sneeuwklokjes en andere voorjaarsbollen, waaronder twee kisten Saffraankrokussen, afgereisd naar de Sneeuwklokjesdagen in Nettetal in Duitsland. Wat ons beide opviel was dat deze saffraankrokussen behoorlijk populair waren bij onze oosterburen.

Saffraankrokussen zijn bijzondere krokussen. Ze bloeien niet, zoals de gewone krokussen, in de lente, maar in de herfst.
Saffraan is koning van de specerijen en een van de oudste in de wereld,  meer dan 3000  jaar geleden werd het al gebruikt.

blog safraan1

De meeste saffraan wordt in de keuken gebruikt als specerij om zijn karakteristieke smaak. Ikzelf gebruik de saffraan in mijn recepten die met rijst worden gemaakt, het aroma van de saffraan neigt naar dat van honing en bovendien geeft saffraan een heldere geeloranje kleur aan de producten.

blog safraan2

Maar daarnaast vind ik de bloemen die opkomen in de herfst een spectaculair gezicht in mijn tuin en een mooi afscheid van het herfstseizoen, om ons vervolgens  voor te bereiden op de lange winter-maanden.

blog safraan3

Op De Boschhoeve bloeien deze prachtige krokussen in oktober en november. Op dit moment is het loof nog zichtbaar in de potjes en zijn ze op de kwekerij te verkrijgen voor de liefhebbers!
Plant ze vooral op een zonnige standplaats in goed doorlatende grond. Wellicht kun je dan in de toekomst saffraan uit eigen tuin oogsten.

Marjo Krijnen
Vrijwilliger op De Boschhoeve

Adonis amurensis

Adonis, een figuur uit de Griekse mythologie, was een bijzonder knappe jongen. De plant die zijn naam draagt is eveneens een schoonheid.
Het geslacht Adonis behoort tot de Ranunculaceae. Adonis amurensis heeft de vrolijke gele bloemen die we van veel Ranonkelachtigen kennen, bijvoorbeeld boterbloem, speenkruid en winteraconiet.
Net als die winteraconiet bloeit Adonis amurensis in het vroege voorjaar, februari-maart. Die vroege bloeiperiode maakt dat hij prachtig te combineren is met sneeuwklokjes.
Het is geen bol- of knolgewas maar een ‘gewone’ vaste plant. Hij wordt hoger dan het bescheiden winteraconietje, hij haalt de 20 cm wel. Het is geen snelle groeier, maar hij is wel goed winterhard. Een aanwinst voor de wintertuin!

Adonis amurensis