Nieuwsbrief De Boschhoeve september 2016

Nieuwsbrief De Boschhoeve
september 2016

Dit jaar is een merkwaardig jaar geweest qua temperaturen en weer. Na de zeer zachte winter volgde het koude voorjaar. De planten leken weken stil te staan, vooral in de moestuin. De dahlia’s deden niets, jonge groente- en kruidenplanten gingen dood. Zelfs in juni kwam de groei er op veel plaatsen niet goed in. De vele regenbuien hielpen niet bepaald, het onkruid tierde wel welig. Kou en regen zijn funest voor pompoenen, tomaten en veel bonen, dat was dan ook goed te zien.
Net als iedereen hadden ook wij dit jaar veel slakken, voor het eerst zijn alle kolen opgegeten door slakken i.p.v. door konijnen! Lange tijd bleven de dahlia’s laag en toonden weinig bloemen.
In de pluktuin kwamen de gezaaide eenjarigen maar matig op, sommige rijen bleven zelfs leeg. Tot 3 keer toe is er op diverse plaatsen opnieuw gezaaid.
Inmiddels zitten we ‘ineens’ in september. En dankzij het mooie weer van de afgelopen weken is de tuin gelukkig op vele plaatsen nog enorm opgeknapt. We hebben zowaar enkele pompoenen en kalebassen en de dahlia’s bloeien toch nog volop.
De vaste planten in de najaarsborders komen prachtig op kleur en in de pluktuin valt nog volop te genieten en te plukken.
Gelukkig maar, want het is alweer bijna tijd voor ons favoriete najaarsfeestje:
Oogstfair op zaterdag 17 september.
Wij genieten in deze tijd altijd enorm van het resultaat van een tuinseizoen hard werken. De volle borders, de vruchten en zomerbollen in de moestuin, de uitbundige boeketten uit de pluktuin. En we hopen dat u met ons mee komt genieten.

Afbeelding1

Er valt weer een hoop te proeven, ruiken en kijken bij de vele kramen in de tuin en op het erf. Biologische groenten van De Ommuurde Tuin, heerlijke jammetjes van de Plukmand, worst en kaas uit de regio, knoflook in vele soorten van kwekerij Eemlook, maar ook enkele lekkernijen van onze eigen vrijwilligers.
Kwekers mogen natuurlijk niet ontbreken. Hein Meeuwissen/Rita van der Zalm komen met een groot assortiment bijzondere bol- en knolgewassen. Green-Ice Nursery biedt prachtige tuincyclamen aan en kwekerij Rozenrijk verblijdt ons, dankzij het aanhoudende mooie weer, met schitterende rozen.
Boeketten en herfstdecoraties, keramiek en potten, tuintijdschriften en tuinontwerpen, gereedschap en zaden, brocante en , er is bijna teveel om op te noemen.
Eén uitzondering maak ik toch voor Piet Hein Spieringh van De Vlechterij. Samen met Chris Wenneker heeft hij vele jaren onze markten opgefleurd met zeer vakkundig gemaakte oogst- en plukmanden in vele modellen, fraaie en zeer degelijke tuinschermen en unieke eigen creaties.
Tot onze grote spijt is Chris in mei van dit jaar overleden, wij missen zijn kennis, zijn vrolijke lach en zijn gezellige praatjes enorm. Piet Hein heeft nu besloten dat dit de laatste markt wordt dat hij aanwezig kan zijn, dus zoekt u nog een mooie wilgentenen mand van uitzonderlijke kwaliteit, sla dan vooral nog uw slag!
Tenslotte is nog vermeldenswaard dat we een mooie collectie Tillandsia planten ofwel luchtplantjes kunnen aanbieden. Deze plantjes zijn in staat om vocht en voeding uit de lucht te halen en hebben dus geen aarde nodig. Daardoor zijn ze zeer eenvoudig in onderhoud en kun je ze op allerlei creatieve manieren gebruiken. Liggend op een mooie schaal, hangend aan de muur op een stuk hout of vastgemaakt op een paar oude druivenranken of een fraaie steen.
Ze houden van een lichte plaats (zonder direct zonlicht) en hoeven alleen maar een tot twee keer per week nat gespoten te worden. In onze schuur hebben we verschillende soorten liggen, waarvan er enkele ineens beginnen te bloeien met oranje of paarse bloempjes!

U bent van harte welkom op de Oogstfair op 17 september van 10.00 tot 17.00 uur.
De entree bedraagt 4,-. Kinderen onder de 12 jaar mogen gratis met u naar binnen.
Anke Pols
9 september 2016