Nieuwsflits De Boschhoeve september 2017

Oogstfair zaterdag 16 september

Nieuwsflits sept 2017

Volgens het KNMI ‘begint’ de herfst op 1 september en dit jaar lijkt het daar werkelijk op. De laatste weken, hebben we regelmatig meer dan 40 mm water over ons heen gekregen. Trouwens ook in juli en augustus hebben we 7 weken geteld met meer dan 40 mm regen. En dat niet alle planten dat prettig vinden zie je om je heen. In de moestuin, de pluktuin en in de borders geven sommige planten het bloeien op of vertonen meeldauw. Planten in potten zijn ook lang niet altijd happy met een constant natte potgrond en kwijnen weg.
We zullen deze flinke buien vaker langs zien komen schijnt het, een goede reden wellicht om eens kritisch in je tuin te kijken naar wat er nog wel goed bij staat. En dan kan onze volop bloeiende nazomerborder misschien inspiratie geven.
Als eerste vallen de prachtige salvia’s op, hoog en vol bloemen zijn ze dit jaar. Plant ze 10 cm. dieper dan normaal, dan schijnen ze de winter redelijk goed door te kunnen komen. Onmisbaar zijn ook de geurende (!) zilverkaarsen (Cimicifuga) in vele verschijningen. En natuurlijk de asters, in allerlei variëteiten verkrijgbaar tegenwoordig en vaak ook zonder meeldauw! Sedum, Liriope met blauwpaarse aartjes, Tricyrtus (de zgn. Arme Lui’s orchidee) en vaste-plant Clematis zien er allen prima uit. Ook een aantal dahlia’s bloeit nog stug door, hoewel het blad wat minder mooi kan zijn. In een andere border zie je de gele en oranje-bruine Rudbeckia’s en diverse Heleniums nog volop bloeien.

Gelukkig valt er dus nog een hoop te genieten in de tuin en we hopen dat u hiervan mee komt genieten op zaterdag 16 september a.s. tijdens onze jaarlijkse Oogstfair.
Zoals u van ons gewend bent staan de tuin en het erf vol kraampjes met lekkere, mooie, nuttige of functionele (tuin-) artikelen. Collega’s met groenten, planten, voorjaarsbloeiende bol- en knolgewassen en de Plantendokter zullen niet ontbreken.
Breng ook vooral een bezoekje aan de decoratieve moestuin (bijna een jungle op dit moment) en de pluktuin, waar nog genoeg bloeiends te vinden is voor een mooi boeket.
In de grote schuur vindt u tuingereedschap van Sneeboer, zaden van kruiden, bloemen en groenten, maar ook prachtige kaarten, serviesgoed en brocante, oude veiling- en bollenkisten en metalen gereedschapsbakken. Ook is daar gelegenheid om te proeven van de verrukkelijke bramenrum, blauwe bessenlikeur en jam van enkele vrijwilligers.
In de theeschenkerij serveren Alice en haar team uiteraard weer koffie en thee met heerlijke taarten, zelfgemaakte tulband, soep, broodjes en hartige taartjes.
U bent van harte welkom op 16 september van 10.00 tot 17.00 uur, de entree bedraagt 4,- voor iedereen boven de 12 jaar.

10 september 2017
Anke Pols