Saffraan krokus ofwel Crocus sativus

Half februari zijn Dineke en ik met een aanhanger vol bloeiende sneeuwklokjes en andere voorjaarsbollen, waaronder twee kisten Saffraankrokussen, afgereisd naar de Sneeuwklokjesdagen in Nettetal in Duitsland. Wat ons beide opviel was dat deze saffraankrokussen behoorlijk populair waren bij onze oosterburen.

Saffraankrokussen zijn bijzondere krokussen. Ze bloeien niet, zoals de gewone krokussen, in de lente, maar in de herfst.
Saffraan is koning van de specerijen en een van de oudste in de wereld,  meer dan 3000  jaar geleden werd het al gebruikt.

blog safraan1

De meeste saffraan wordt in de keuken gebruikt als specerij om zijn karakteristieke smaak. Ikzelf gebruik de saffraan in mijn recepten die met rijst worden gemaakt, het aroma van de saffraan neigt naar dat van honing en bovendien geeft saffraan een heldere geeloranje kleur aan de producten.

blog safraan2

Maar daarnaast vind ik de bloemen die opkomen in de herfst een spectaculair gezicht in mijn tuin en een mooi afscheid van het herfstseizoen, om ons vervolgens  voor te bereiden op de lange winter-maanden.

blog safraan3

Op De Boschhoeve bloeien deze prachtige krokussen in oktober en november. Op dit moment is het loof nog zichtbaar in de potjes en zijn ze op de kwekerij te verkrijgen voor de liefhebbers!
Plant ze vooral op een zonnige standplaats in goed doorlatende grond. Wellicht kun je dan in de toekomst saffraan uit eigen tuin oogsten.

Marjo Krijnen
Vrijwilliger op De Boschhoeve