Vaste planten

Terug naar plantenassortiment

Zoals bomen, hagen en heesters een tuin de nodige structuur, volumes en, gek genoeg, gevoel van diepte en ruimte geven, zo geven bloeiende (vaste) planten de tuin een ziel. Door te spelen met kleur en de uitdaging aan te gaan vanaf het voorjaar tot de late herfst iets in bloei te hebben geef je je tuin de gewenste sfeer. Wit geeft vaak een frisse, serene uitstraling (1, 3) en een schaduwrijke plek in de tuin leeft op met witte en blauwe bloemen. Blauw is een kleur die het langst zichtbaar blijft bij afnemend licht, daarom werken blauwe herfstasters ook zo goed in een herfstborder. Waar de één houdt van contrastvolle combinaties houdt de ander van harmoniërende kleuren, in de zomer en herfstborders van de Boschhoeve is dit goed te zien (7,8,9).

01 Echinacea _TVL9939  02 Rudbeckia _LIE6247  03 Hosta _TVN3442
1                                                       2                                                     3

Of je nou een kleine tuin hebt met 1 plantenvak of wat meer ruimte met een stuk prairie-achtige beplanting het is goed op een aantal zaken te letten bij de keuze van de juiste planten. Waar de ene plant na 2 jaar al een grote pol heeft gevormd die al weer gescheurd mag worden heeft de ander meer tijd nodig. Mien Ruys zei het al, kies de juiste plant bij de gegeven plek. In onze Plantenlijst (link onderaan deze pagina) vind je gegevens over o.a hoogte, kleur en plaats. Er is voor elke plek een geschikte plant, neem alleen al de mogelijkheden die je hebt met de enorme familie van Geraniums.

04 Echinacea _TVL9942  05 Papaver Marlene _EVM3468  06 Monarde _TVL9945
4                                                      5                                                      6

Het variëren met blad- en bloeivormen kan een bijzonder effect geven aan een border: aren en pluimen werken in de hoogte, schermen en magrietvormen (1, 2) in de breedte. Vind je een Salvia nemorosa bijvoorbeeld wat te stijf, dan kan en Nepeta ‘Walkers Low’ een speels alternatief zijn. Vind je de roze-rode kleur van Monarda ‘Marshall’s Delight’ (6) prachtig en wil je deze kleur ook wat vroeger in het jaar, dan kan een Papaver ‘Marlene’ (5) een mooie aanvulling zijn.

07 Iris _EVL0866  08 Dropplant + Engelwortel _EVM7729  09 Geranium + Lupine _EVL0865
7                                                      8                                                      9

Mogelijkheden genoeg. Kom gerust inspiratie opdoen in onze tuinen. Ook de moederplantenbedden zijn het kijken waard.