Dahlia’s en andere Zomerbollen

Terug naar plantenassortiment

Dahlia’s
Vroeger thuis zorgde oom Piet voor de dahlia’s. Ieder jaar gingen de knollen eind april de grond in en eind november, voor de eerste nachtvorst, werden ze gerooid.  De kleuren waren altijd hetzelfde: wit, rood, geel of rood met witte punten. Ik had er niet zoveel mee. Maar ze zorgden er wel voor dat de tuin de hele zomer vol stond met flinke bossen blad en opvallend grote bloemen.

Toen ik in 1998 begon met de aanleg van de grote (kale) decoratieve moestuin grepen we toch maar naar de dahlia’s om de tuin gauw “vol” te krijgen. We begonnen met ‘Giraffe’ en ieder jaar kwamen er mooiere bij. En nu gaan Dicky Schipper uit Maurik en ik ieder jaar naar de dahliashowtuinen in de Bollenstreek. Ieder jaar vinden we nóg mooiere nieuwe dahlia’s. In 2019 staan er eenentwintig nieuwe cultivars in onze dahlialijst.

Nu kan ik me de tuin zonder dahlia’s niet meer voorstellen. Ze zijn de kleurrijke smaakmakers van de moestuin en de herfstborders geworden. En hoe ouder ik word, hoe meer ik geniet van al die bonte “knalkleuren”. Dahlia’s? Ik kan niet meer zonder!

(Dahlia mixen van Dicky en Dineke)

MIX1-vkl
MIX2-vk
‘Taum Sauk’, ‘Black Jack’, ‘Karin’, ‘Obama’.
‘Lenny’s Dream’, ‘Flashback’, ‘Evening Breeze’, ‘Jan van Schaffelaar’, ‘Little Robert’.

Overige Zomerbollen
Zomerbollen gebruik ik graag als smeerolie in mijn borders. Prima voor het vullen van tijdelijke of permanente gaten. Of voor het pimpen van een saaie border door bijvoorbeeld gladiolen te mengen in harmonieuze of juist contrasterende kleuren. Ik strooi ze in de border en plant de bollen waar ze vallen, net als ik in het najaar met de tulpen doe. Halverwege de zomer heb je dan  ineens een kleurrijke en spannende border.

Dit jaar verkoop ik geen gladiolenbollen en verwijs ik daarvoor graag door naar de kwekerij van Hein Meeuwissen. Hij biedt een groot assortiment van onze favoriete kleinbloemige gladiolen en komt naar de lente- en meimarkt. U kunt echter ook direct shoppen op de website  van Hein:  www.meeuwissenvoorhout.nl.

MIX3-vk
MIX4-vk
‘Labyrinth’, ‘Senior’s Hope’, ‘Bacardi’, ‘After Dusk’.
‘Karin’, ‘Taum Sauk’, ‘Mirella’, ’Jowey Joshua’, ‘Groovy’, ‘Black Jack’, ‘Préference’, ‘Totally Tangerine’.

Ook in potten verschaffen zomerbollen mij veel plezier. Al jaren staan er grote potten midden in de moestuin met Begonia bertinii. Vier knollen per pot zorgen voor flinke jurken blad en eindeloos veel bloemen, tot de eerste nachtvorst invalt. De enige verzorging bestaat uit water geven. De roodsterretjes (Rhodohypoxis) in mooie terracottapotjes versieren al meer dan 25 jaar mijn tuintafeltjes.

Veel zomerbollen zijn niet winterhard. De goedkopere soorten mogen in de grond blijven zitten (en eventueel bevriezen), het volgende seizoen kies ik dan weer vaak anderen. De wat duurdere bollen worden gerooid en evenals de potten bewaard op een vorstvrije plaats. Dan heb je er de hele winter geen omkijken meer naar.

Vanaf het Sneeuwklokjesfeest vindt u bij mij bollen en knollen in de zak. Vanaf eind mei zijn de opgepotte bollen als plant te koop.

Herbstliches Stillife im Nutzgarten    Stillife im herbstlichen Bauerngarten

Dahlialijst 2019
Zomerblollenlijst 2019