Dahlia’s en andere Zomerbollen

Terug naar plantenassortiment

Vanaf nu zijn de dahlia’s ook in pot verkrijgbaar.
Lees onder aan deze pagina hoe je deze kunt bestellen. 

Dahlia’s
Vroeger thuis zorgde oom Piet voor de dahlia’s. Ieder jaar gingen de knollen eind april de grond in en eind november, voor de eerste nachtvorst, werden ze gerooid.  De kleuren waren altijd hetzelfde: wit, rood, geel of rood met witte punten. Ik had er niet zoveel mee. Maar ze zorgden er wel voor dat de tuin de hele zomer vol stond met flinke bossen blad en opvallend grote bloemen.

Toen ik in 1998 begon met de aanleg van de grote (kale) decoratieve moestuin grepen we toch maar naar de dahlia’s om de tuin gauw “vol” te krijgen. We begonnen met ‘Giraffe’ en ieder jaar kwamen er mooiere bij. En nu gaan Dicky Schipper uit Maurik en ik ieder jaar naar de dahliashowtuinen in de Bollenstreek. Ieder jaar vinden we nóg mooiere nieuwe dahlia’s. In 2020 staan er vijftien nieuwe cultivars in de dahlialijst.

Nu kan ik me de tuin zonder dahlia’s niet meer voorstellen. Ze zijn de kleurrijke smaakmakers van de moestuin en de herfstborders geworden. En hoe ouder ik word, hoe meer ik geniet van al die bonte “knalkleuren”. Dahlia’s? Ik kan niet meer zonder!

(Dahlia mixen van Dicky en Dineke)

MIX1-vkl
MIX2-vk
‘Taum Sauk’, ‘Black Jack’, ‘Karin’, ‘Obama’.
‘Lenny’s Dream’, ‘Flashback’, ‘Evening Breeze’, ‘Jan van Schaffelaar’, ‘Little Robert’.

Overige Zomerbollen
Zomerbollen gebruik ik graag als smeerolie in mijn borders. Prima voor het vullen van tijdelijke of permanente gaten. Of voor het pimpen van een saaie border door bijvoorbeeld gladiolen te mengen in harmonieuze of juist contrasterende kleuren. Ik strooi ze in de border en plant de bollen waar ze vallen, net als ik in het najaar met de tulpen doe. Halverwege de zomer heb je dan  ineens een kleurrijke en spannende border.

Voor de verkoop van gladiolenbollen verwijs ik graag door naar de kwekerijen van Hermien Challa en Hein Meeuwissen. Beide kwekers zijn te gast op de lentemarkt.

MIX3-vk
MIX4-vk
‘Labyrinth’, ‘Senior’s Hope’, ‘Bacardi’, ‘After Dusk’.
‘Karin’, ‘Taum Sauk’, ‘Mirella’, ’Jowey Joshua’, ‘Groovy’, ‘Black Jack’, ‘Préference’, ‘Totally Tangerine’.

Ook in potten verschaffen zomerbollen mij veel plezier. Al jaren staan er grote potten midden in de moestuin met rood-oranje begonia’s. Vier knollen per pot zorgen voor flinke jurken blad en eindeloos veel bloemen, tot de eerste nachtvorst invalt. De enige verzorging bestaat uit water geven. De roodsterretjes (Rhodohypoxis) in mooie terracottapotjes versieren al meer dan 25 jaar mijn tuintafeltjes.

Veel zomerbollen zijn niet winterhard. De goedkopere soorten mogen in de grond blijven zitten (en eventueel bevriezen), het volgende seizoen kies ik dan weer vaak anderen. De wat duurdere bollen worden gerooid en evenals de potten bewaard op een vorstvrije plaats. Dan heb je er de hele winter geen omkijken meer naar.

Vanaf het Sneeuwklokjesfeest (6, 7 en 8 februari 2020) zitten de bollen en -knollen in de zak. Vanaf eind mei zijn de opgepotte dahlia’s ook als plant te koop. Vanaf een bestelling van €25,- kan ik de dahliaknollen via de post naar je versturen (verzendkosten €7,- ). Laat per mail even weten welke dahlia’s je wilt hebben en ik laat je weten hoe je kunt betalen. Na betaling stuur ik je de dahlia’s op. Kom je op het Sneeuwklokjesfeest, dan hoef je de dahlia’s niet te reserveren, omdat alle soorten dan nog voldoende voorradig zijn.

Herbstliches Stillife im Nutzgarten    Stillife im herbstlichen Bauerngarten

Dahlia’s in pot
Vanaf nu zijn de opgepotte dahlia’s in drie-liter-potten weer verkrijgbaar Wij hopen dat velen van jullie inmiddels weer gewoon op bezoek kunnen komen op de kwekerij op vrijdag of zaterdag. Voor iedereen die liever niet  naar de kwekerij komt  bieden wij de mogelijkheid om de dahlia’s via e-mail te bestellen.

Stuur je bestelling naar info@boschhoeve.nl, onder vermelding van Naam en Telefoonnummer plus je bestelling aan hand van onze dahlia-lijst 2020.  Wij nemen contact op over de betaling.  Mail je bestelling vóór zondagavond 20.00 uur.

Wij zetten die vervolgens, op woensdag vanaf 10.00 uur klaar, vooraan aan de weg, vóór de grote schuur.  Er zit een briefje bij met je naam.

Dahlia’s in pot kunnen niet worden verstuurd.

Dahlia-in-Pot-lijst 2020
Zomerblollenlijst 2019