Dahlia’s
Dahlia’s
Vroeger thuis zorgde oom Piet voor de dahlia’s. Ieder jaar gingen de knollen eind april de grond in en eind november, voor de eerste nachtvorst, werden ze gerooid. De kleuren waren altijd hetzelfde: wit, rood, geel of rood met witte punten. Ik had er niet zoveel mee. Maar ze zorgden er wel voor dat de tuin de hele zomer vol stond met flinke bossen blad en opvallend grote bloemen.
Toen ik in 1998 begon met de aanleg van de grote (kale) decoratieve moestuin grepen we toch maar naar de dahlia’s om de tuin gauw “vol” te krijgen. We begonnen met ‘Giraffe’ en ieder jaar kwamen er mooiere bij. En nu gaan Dicky Schipper uit Maurik en ik ieder jaar naar de dahliashowtuinen in de Bollenstreek. Ieder jaar vinden we nóg mooiere nieuwe dahlia’s. In 2022 staan er zestien nieuwe cultivars in de dahlialijst.
Nu kan ik me de tuin zonder dahlia’s niet meer voorstellen. Ze zijn de kleurrijke smaakmakers van de moestuin en de herfstborders geworden. De dahlia’s in de pluktuin en bij de moederplantenbedden worden ieder jaar met een flinke laag afgeknipte vaste planten bedekt en komen zo goed de winter door. De afgelopen winter heeft een dikke laag sneeuw ook flink geholpen. In de zomermaanden kan hier volop geplukt worden. En hoe ouder ik word, hoe meer ik geniet van al die bonte “knalkleuren”.
Dahlia’s? Ik kan niet meer zonder!
Bekijk hier de Dahlialijst 2024
Overige Zomerbollen
Zomerbollen gebruik ik graag als smeerolie in mijn borders. Prima voor het vullen van tijdelijke of permanente gaten. Of voor het pimpen van een saaie border door bijvoorbeeld gladiolen te mengen in harmonieuze of juist contrasterende kleuren. Ik strooi ze in de border en plant de bollen waar ze vallen, net als ik in het najaar met de tulpen doe. Halverwege de zomer heb je dan ineens een kleurrijke en spannende border.
Voor de verkoop van gladiolenbollen verwijs ik graag door naar de kwekerijen van Hermien Challa en Hein Meeuwissen. Beide kwekers zijn te gast op de lentemarkt.
Ook in potten verschaffen zomerbollen mij veel plezier. Al jaren staan er grote potten midden in de moestuin met rood-oranje begonia’s. Vier knollen per pot zorgen voor flinke jurken blad en eindeloos veel bloemen, tot de eerste nachtvorst invalt. De enige verzorging bestaat uit water geven. De roodsterretjes (Rhodohypoxis) in mooie terracottapotjes versieren al meer dan 25 jaar mijn tuintafeltjes.
Veel zomerbollen zijn niet winterhard. De goedkopere soorten mogen in de grond blijven zitten (en eventueel bevriezen), het volgende seizoen kies ik dan vaak weer anderen. De wat duurdere bollen worden gerooid en evenals de potten bewaard op een vorstvrije plaats. Dan heb je er de hele winter geen omkijken meer naar.