Nieuwsbrief De Boschhoeve april 2019

Open Voorjaarsweekenden
Elk jaar in april stellen we de tuinen het gehele weekend open in verband met de bloei van de voorjaarsbollen. We zijn, zoals bekend, fervente liefhebbers van bolgewassen en al 30 jaar zijn er bollen in de borders, het grasveld en de moestuin aangeplant. Het resultaat is een aantrekkelijke, zeer afwisselende voorjaarstuin, die in januari/februari begint met de sneeuwklokjes, cyclaampjes en de krokussen en eindigt met de bloei van de laatste narcissen en Camassia’s in mei.
Daar tussenin is het een groot feest met lenteklokjes, bosanemoontjes, sterhyacinten, hondstanden, helmbloemen, kievietsbloemen, narcissen, boshyacinten en zomerklokjes. In de decoratieve moestuin zijn honderden tulpen aangeplant in de groentebedden. En verspreid door de tuin staan op grote potten, beplant met gemengde bolgewassen, tulpen en viooltjes, om extra lentesfeer te brengen.
Elk weekend in april bent u van harte welkom tussen 11.00 uur en 17.00 uur, de entree is gratis. Een bezoek aan onze tuin en kwekerij in de maand april wordt nog aantrekkelijker door onderstaande expositie in onze kleine schuur.

Expositie Bert Loman
De hele maand april zal Bert Loman uit Voorst in onze kleine schuur een (verkoop-)expositie inrichten van bijzondere en unieke objecten, gemaakt van natuurlijke materialen uit tuin, berm en bos.
Met bewonderenswaardig veel geduld verwerkt hij esdoornblaadjes, mosselschelpen, veren, eikeldopjes, zaaddozen en duizenden beukennootdopjes!
In het verleden is zijn werk o.a. te zien geweest in Orpheus en het CODA museum in Apeldoorn, de NH kerk in Voorst en de Levenstuinen van het Groot Hondschoten in Teuge. In de tuinen van Appeltern heeft hij meegedaan aan verschillende exposities, met als resultaat een flink aantal eerste prijzen.

LOMAN1

Tijdens de expositie zal Bert Loman zelf aanwezig op zaterdag en zondag in april, en op 2e paasdag (i.p.v. 1e paasdag).
Behalve tijdens de Open Voorjaarsweekenden is de expositie natuurlijk ook te bekijken op donderdag en vrijdag, tussen 10.00 en 17.00 uur. Entree gratis.

Lentemarkt za. 20 april.
Op paaszaterdag bent u welkom op onze jaarlijkse Lentemarkt, gehouden van 10.00 tot 17.00 uur.
We hebben voor de markt de volgende gasten uitgenodigd:
kwekerij De Keltenhof: heemplanten en verwilderingsbollen,
Hein Meeuwissen: zomerbloeiende bollen en knollen, tevens bossen tulpen van het land,
Hermien Challa: eigen selecties kleinbloemige gladiolen
Leslie Leijenhorst: historische bloembollen,
kwekerij Lewisia and Rhodohypoxis World: primula’s en bijzondere rotsplanten,
kwekerij Suja Plant: exotische halfzachte planten,
Reinier Veldhuijzen: mooie metalen vogels,
Tienke en Sophie: provençaalse artikelen, o.a. tafelkleden en zeep,
José Arts: prachtig beschilderde zijden stoffen.
Eric Meijer: tuinontwerp en –adviesbureau.
Vereniging Tour de Boer op: kaas, zuivel, puur natuur vruchtensap, fruit, groenten en aardbeien.

In de grote schuur zijn de zadenrekken weer aangevuld, ook hebben we dit jaar een aantal nieuwe (vorstbestendige!) terracotta potten van pottenbakkerij De Smeltkroes uit Nijverdal.
De brocantehoek van Dineke en de stand met serviezen van de Engelse Serre zijn opnieuw ingericht.
Susan Sieders en haar creatieve collega’s hebben hun best gedaan op nieuwe wenskaarten, kraamgeschenken en glas-in-lood tulpen en vogeltjes.
In de theeschenkerij kunt u tenslotte uitrusten onder het genot van koffie/thee en zoete of hartige lekkernijen.

Verminderen gebruik plastic tassen.
Net als u zijn wij bezorgd over het overvloedige gebruik van plastic in ons leven. We proberen dan ook het uitgeven van plastic tassen, om de planten in mee te nemen, zoveel mogelijk te vermijden.
Om te beginnen hebben we afgelopen winter een handige jute Boschhoeve-tas laten maken, waar 8 planten in passen. Jaren lang na aanschaf nog bruikbaar, ook handig voor uw dagelijkse boodschappen (kosten 2,-).
Daarnaast willen we iedereen verzoeken om zelf tassen, doosjes of kistjes mee te brengen voor het vervoer van uw planten. We danken u hartelijk voor uw medewerking.

Anke Pols
10 april 2019
Foto:Mich Buschman