Nieuwsbrief De Boschhoeve februari 2018

nieuwsbrief-02-18De zachte winter zorgt er dit jaar voor dat we al sinds december volop boeiende sneeuwklokjes in de tuin hebben. En het worden er met de dag meer! Samen met de gele winterakonietjes en de roze boerenkrokussen, bloeiende Helleborussen en cyclaampjes geeft het al een echt voorjaarsgevoel. Hoog tijd dus voor ons eerst feestje van dit seizoen!

Sneeuwklokjesfeest
Op donderdag 8, vrijdag 9 en zaterdag 10 februari vieren we weer ons bruisende Sneeuwklokjesfeest. Zoals u van ons gewend bent staat de schuur vol bijzondere en bekende sneeuwklokjes en heel veel andere voorjaarsbollen. Natuurlijk proberen we elk jaar weer enkele nieuwe soorten bollen en sneeuwklokjes aan te bieden. Onze complete sneeuwklokjeslijst staat dit jaar met foto’s en al op onze website (te vinden via de homepage).
Voor beginnende liefhebbers hebben we een interessant starterspakket. Wel opgepast: de kans is groot dat u dan ook besmet wordt met het Galanthusvirus!
Bij de zomerbollen is onze dahliacollectie aangevuld met zeker 20 nieuwe cultivars. Ook van de dahlia’s staat de complete lijst met bijbehorende foto’s op de website.
Dit jaar hebben we geen gladiolen in de verkoop. Voor een mooi assortiment hiervan (met ook veel kleinbloemige gladiolen) verwijzen we graag naar bollenkweker Hein Meeuwissen.

Liefhebbers van ‘galanthofilia’ kunnen weer hun hart ophalen bij diverse standhouders. De Engelse serre heeft veel onderdelen van het mooie sneeuwklokjesservies van Gien op de kop kunnen tikken. Susan Sieders heeft prachtige nieuwe kaarten ontworpen, o.a. met sneeuwklokjes en allerlei bloem- en tuinmotieven. Tevens heeft ze sneeuwklokjes van vilt en van glas-in-lood. En voor een lekkere warme hoofdband van wolvilt (met sneeuwklokjes uiteraard) kunt u terecht bij een nieuwe deelnemer, Liesbeth Hulsteijn.

De lezingen op donderdag en zaterdag worden gegeven in een opgeknapte kleine schuur. Hopelijk is het er nu aangenamer toeven! Voor meer informatie over de lezingen verwijs ik graag naar onze website.
Collegakwekers Cathy Portier uit België, Gert-Jan van der Kolk uit Engeland en Jan van Tiel van kwekerij De Valckenhof zullen ook dit jaar weer present zijn.
Alice en haar team zorgen zoals altijd weer voor verse koffie en thee, met lekkere taart, tulband, hartige taartjes en broodjes en heerlijke erwtensoep.
We hopen velen van u weer te treffen op ons Sneeuwklokjesfeest, u bent welkom op 8, 9 en 10 februari van 10.00 tot 17.00 uur. De entree is € 4,-.
De twee weekenden erna, op 17 + 18 en 24 + 25 februari is De Boschhoeve eveneens open. Ook op die dagen kunt u sneeuwklokjes bekijken en kopen.
Ten slotte nog een tip: kwekerij De Hessenhof in Ede is 8, 9 en 10 februari ook geopend voor de verkoop van Helleborussen.

In memoriam Jan Bravenboer
Begin oktober hebben we met verdriet en veel te vroeg afscheid moeten nemen van een van onze trouwste standhouders, de tuincyclamenspecialist Jan Bravenboer.
Al zeker 12 jaar was hij aanwezig op ons Sneeuwklokjesfeest, de Lentemarkt en de Oogstfair met een kraam vol bijzondere tuincyclamen. Wat begon als een hobby naast zijn dagelijkse werk groeide in de loop der jaren bij Jan uit tot een passie waar hij intensief mee bezig was. Vooral het zaaien en selecteren van nieuwe cultivars, met mooiere bloemen en vooral fraaie bladtekeningen had zijn belangstelling. Op tuinmarkten in Nederland, Duitsland en Engeland had hij al spoedig een bekende naam en was hij een graag geziene gast. Vanuit de hele wereld kreeg hij via zijn website aanvragen binnen voor zaden en planten.
Zijn vrouw Mieke, die aanvankelijk niets moest hebben van plantjes, werd na een aantal jaren aangestoken door zijn enthousiasme en hielp volop mee bij het verzorgen van de planten in hun kas, het verzamelen van zaden en de verkoop tijdens markten.
Wij zullen hen beiden enorm missen tijdens onze tuinmarkten, Jan om zijn enthousiasme en zijn grote kennis, zijn aanstekelijke verhalen en zijn humor en Mieke om haar oprechte belangstelling en warmte voor alle collega’s en klanten.
Jan’s cyclamencollectie is overgebracht naar Engeland en is daar in de goede handen van Jo Hynes, een even gedreven ‘liefhebberkweker’ als Jan.

Anke Pols
31 januari 2018