Nieuwsflits De Boschhoeve september 2018

oogstfair2018

De zomer van 2018 nadert alweer zijn einde en wat een bijzondere zomer was het! Teruglezend in de nieuwsbrief van vorig jaar vallen twee dingen op. In 2017 hadden we in juli, augustus en begin september bijna elke week meer dan 40 mm. regen. En er werd overal gewaarschuwd dat zulke natte zomers veel meer voor zouden komen in de toekomst. Dit jaar hebben we precies het omgekeerde meegemaakt en wordt er gewaarschuwd voor hete droge zomers.
De ervaringen hebben wel geleerd dat een natte zomer voor de tuin en de natuur beter te verdragen is dan zo’n droge, hete zomer. Hadden we geen beregeningsinstallatie gehad, dan hadden we de tuin wel kunnen sluiten voor bezoekers. Om nog maar niet te spreken over de schade op de gewassen op de landerijen om ons heen.
Onze tuinen zien er dankzij het gebruikte grondwater en de vele warmte, op dit moment dan ook zeer weelderig uit. Alles is fors en hoog uitgegroeid, de borders staan nog volop in bloei.
De groei in onze decoratieve moestuin is overweldigend dit jaar, je kunt elkaar bijna niet meer vinden als je er rondloopt. De bonen woekeren bijna over de rekken. De basilicums en afrikaantjes vullen soms hele bedden. Enkele pompoenen en fleskalebassen dragen dit jaar extreem goed, andere juist extreem slecht. Er hangen zeer veel vruchten aan de fruitbomen. En veel van onze dahlia’s zijn hoger dan ooit.

We nodigen iedereen van harte uit om hiervan te komen genieten tijdens de Oogstfair op zaterdag 15 september en ervaringen met ons te delen.
Het voorplein, erf en de boomgaard staan vol standhouders met lekkere, mooie of nuttige seizoensgebonden producten. Behalve onze trouwe standhouders met o.a. voorjaarsbollen, heerlijke jam en chutney, prachtige groenten en knoflookbollen, verfijnd boekbindwerk, herfstbloemwerk en tuinkunst hebben we ook enkele nieuwe deelnemers. Met o.a tweedehands tuinboeken, heerlijke kazen en wijnen, aloëvera en bijen producten, herfstmode van 100 % alpaca wol, sieraden van halfedelsteen en gobelinkussens en tassen.
De pluktuin is geopend voor een laatste najaarsboeket van kleurrijke zinnia’s, dahlia’s en asters.
In de theeschenkerij zorgen Alice en haar team voor verse koffie en thee, heerlijke taart en tulband, zelfgemaakte soepen, belegde broodjes en quiches.
De Oogstfair van 15 september wordt gehouden van 10.00 tot 17.00 uur, de entree bedraagt 4,-Kinderen onder de 12 jaar mogen gratis naar binnen.

Anke Pols
10 september 2018